Oletko luonnostasi nopea vai kestävä? Ehkä kumpaakin?

Jos haluat tietää, niin se selviää geenitestillämme!

Olet varmaan huomannut, että urheilijat ovat kovin erilaisia ruumiinrakenteeltaan. Sadan metrin sprintterit eroavat huomattavasti pitkän matkan juoksijoista. Nopeassa pyrähdykessä tarvitaan isoja lihaksia, jokta kiihdyttävät urheilijan nopeasti huippuvauhtiin. Kestävyyslajeissa on taas tärkeää pitää parasta mahdollista vauhtia useiden minuuttejen, jopa tuntien ajan.

On siis selvää, että näiden urheilijoiden harjoittelukin on erilaista. Sprintteri harjoittelee enemmän punteilla, ja nopeusvoimaa. Kestävyysurheilijalle taas aerobinen harjoittelu on tärkeämpää. Harjoittelu muokkaa urheilijan vartaloa vastaavasti, pikajuoksijalle kehittyvät isot lihakset, kestävyysjuoksijalle isoista lihaksista on haittaa, mutta hyvästä hapenottokyvystä hyötyä.

Mo Farah ja Usain Bolt näyttävät erilaisilta ja ovat huippuja eri lajeissa.

Osan eroavaisuuksista selittää myös perimä. Geenin ACTN3 muunnosten on havaittu olevan yhteydessä urheilijan nopeus- ja kestävyysominaisuuksiin.

Omalta osaltani sijoitun välimaastoon. Minulla on sekä nopeus että kestävyysominaisuuksia. Huipuksi on siis turha haaveilla pika- tai pitkillä matkoilla, mutta toisaalta olenpahan ihan kelvollinen harjoittelemaan tasapainoisesti.

Tämän geenitestin ja 22 muuta testiä tilaat kätevästi verkkokaupastamme!


Pekko Vehviläinen
’Suomen mitatuin mies’
Digiterveys.fi