Minna Tervo

Vähän tai enemmän pyöreä, mutta liikunnallinen. Luuta ja nahkaa oleva, joka käy vain pyörähtämässä ulkosalla. Onko terveellisempää olla liian painava ja liikkuva vai laiha, mutta liikkumaton?

Oletko tavannut laihan kalpeanaaman? Hänet, jonka ruutu on napannut imuunsa. Hänen vuorokautensa tunnit täyttävät muun muassa tv, tietokone ja pelikoneet. Valtavan ruutuhimon myötä ruokailukin unohtuu ja ulkona piipahdetaan vain hetkittäin. Pirteyttä pidetään yllä energiajuomilla ja lihaksien paikalla on luuta ja nahkaa.

Entä oletko tavannut touhukkaan pyöreän? Hänet joka pyöräyttää suussa sulavan marjapiirakan samalla kun on leikannut pihanurmikon. Liikkumisen välissä syödään paljon nautiskellen ja lihasten peittona on runsaasti pehmikettä.

Kumpi näistä on parempi vaihtoehto?

Liikunta suojaa lihavaa

Lihavuus lisää riskiä sairastua muun muassa sepelvaltimotautiin, tyypin 2 diabetekseen ja verenpainetautiin. Lihavalla liikunta on merkittävä suojaava tekijä näitä uhkia vastaan ja auttaa myös painonhallinnassa.

Aina liikunta ei kuitenkaan riitä ja totuutta on katsottava silmiin. Painon pudottamiseen tarvitaan vain 35–45 minuuttia reipasta liikkumista päivittäin.

Tämän lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää ruokavalion laatuun sekä määrään. Marjapiirakalla kannattaa herkutella vain silloin tällöin ja täyttää mahan pohja ruokailun alkaessa ensin kasviksilla ja lopuksi varsinaisella pääruoalla. Askel kevenee, nivelet kiittävät ja riskit sairauksiin vähenee. Esimerkiksi Huippukuntoon.fi-sivustolta löytyy runsaasti vinkkejä ruokavalion keventämiseen.

Liikkumattomuus sairastuttaa

Liikkumattomuus heikentää fyysistä kuntoa ja toimintakykyä, hartioita kolottaa ja päätä särkee. Myös riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin lisääntyy.

Nuorella ei ole huolta huomisesta ja toimintakyvylle viitataan kintaalla. Todellisuus tulee vastaa ikääntymisen myötä, kun eteenpäin pääsee vain rollaattorin avulla.

Liikkumaton laihuus ei siis ole takuu terveydelle. Laihan laiskimuksen kunnon kohottamiseen riittää 25–30 minuuttia reipasta liikkumista päivittäin. Vuorokaudessa on 48 puolituntista, joten yhden voinee käyttää itsensä liikuttamiseen.  Liikkumisen voi toteuttaa myös pienissä 15 minuutin erissä.

Ruokailuakaan ei pidä unohtaa. Ravinto on polttoaineemme ja siitä tulee nauttia, useasti pitkin päivää. Kaloreita ei tarvitse laskea, kun muistaa kolmen kimpan: jos ruoassa on paljon rasvaa, sokeria tai vaaleaa vehnäjauhoa, ETSI vaihtoehto. Samalla polttoaineen laatu paranee ja vireyttä tulee ilman energiajuomia.

 

Liikkuminen? Mitä se on? Kaikki toiminta jossa lihakset tekevät töitä ja peppu on irti penkistä. Valitse laji joka tuntuu mukavalle, teho josta tulee hyvä olo ja seura jossa viihdyt. Näin tulee lähdettyä toisenkin kerran sekä myös ensiviikolla. Jos virtaa riittää, niin silloin tällöin voi ottaa pienen irtioton, hengästyä ja puuskuttaa oikein kunnolla.

 

Minna Tervo
Liikuntatieteiden tohtori
Hyvivoinnin huippuvalmentaja

 

Artikkeli julkaistu 15.10.2012 blogissa Huippukuntoon.fi