Minna Tervo

Jumppaa siellä, joogaa täällä, kampaaja tuolla ja työt vielä sekä kotihommat päällä. Omien menojen lisäksi nykyajan kunnollisen vanhemman velvollisuuksiin kuuluu lasten kuskaaminen harrastuksiin ja mielellään moniin sellaisiin.

Yritätkö olla ylisuorittaja, täydellinen, siis tehopakkaus vailla vertaa? Tai oletko vain kaikesta uudesta helposti innostuva, intohimona elämän uudet kujeet?

Varo, jyrkänteen reuna saattaa olla liiankin lähellä.

 

Ylikuormittuminen

Me ihmiset olemme monimutkainen kokonaisuus, emme tasaisesti puksuttava kone. Epäkuntoon joutuneen koneen voi korjata tai vaihtaa uuteen. Epäkuntoon joutuneen Äidin tai Isän korjauttaminen onkin monimutkaisempi homma.

Ylikuormittuminen (stressi, burnout) on seurausta väärästä levon ja rasituksen suhteesta. Kuormittumista on sekä fyysisistä että henkisistä tekijöistä johtuvaa. Henkistä kuormaa kasaavat jatkuva kiire, aikataulujen sovittelu, työpaineet, hankalat ihmissuhteet ja jopa motivaation puute esim. työtehtävien suhteen.

Liikunta mielletään stressin laukaisijaksi. Näin se onkin sopivasti annosteltuna. Lisäksi hyvässä fyysisessä kunnossa oleva kestää henkistä stressiä huonokuntoista paremmin. Väsyneen kehon kuormittaminen sen sijaan johtaa vain vielä väsyneenpään tilaan, ylikuormitustilaan. Oireita ovat mm. mielialan vaihtelut, suunnaton väsymys, jatkuvat lihaskivut ja usein toistuvat flunssat sekä toisinaan myös oireet joille ei löydy mitään syytä. Urheilijoilla palautuminen ylikuormitustilasta voi kestää jopa vuoden.

Rytmiä elämään

Urheilijoilla huippukuntoon tähtäävän harjoittelun ydinasia on harjoittelun rytmittäminen. Tämä tulisi myös kuntoilijoiden muistaa. Keholle sekä mielelle täytyy antaa mahdollisuus myös palautua. Suo itsellesi ja perheellesi ”mitään tekemätön päivä” tai päivä jolloin tekee ”vain sitä mikä miellyttää”. Jos kaiken kivan harrastaminen alkaa kääntyä stressaavaksi, opettele sanomaan houkutuksille sana ”Ei ”.

 

Minna Tervo
Liikuntatieteiden tohtori
Hyvivoinnin huippuvalmentaja

 

Artikkeli julkaistu 11.11.2012 blogissa Huippukuntoo.fi