Juoksulenkillä, hiihtäessä tai tiukassa pallopelissä alkaa jossain vaiheessa hengästyttämään. Mitä paremmassa kunnossa hengitys- ja verenkiertoelimistömme on, sen tehokkaammin se välittää happea lihaksille, jotka puolestaan toimivat silloin suorituksessa tehokkaammin. Hapenottokykyymme vaikuttavaa oleellisesti myös perimämme. Geenitestiimme olemme valinneet 21 eri geenivarianttia, joilla on havaittu olevan yhteys hapenottokykyvyn harjoitettavuuteen. Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa ”Genomic predictors of trainability” on pystytty osoittamaan, että mitä enemmän henkilöllä on näitä suotuisia variantteja, sen tehokkaammin kestävyysharjoittelu kehittää  hänen hapenottokykyään. Toisinsanoen treeni tarttuu ja vaikuttaa.

Kuten aerobisen kunnonkin osalta, myös maksimaalisen hapenottokyvyn kanssa minulla on käynyt vähemmän hyvä tuuri geenien suhteen. Joudun tekemään kovasti töitä kestävyysharjoittelussa, jos haluan hapenottokykyäni kehittää. Tämä tulos on kuitenkin auttanut minua ja motivoinutkin: osaan asettaa harjoittelutavoitteeni nyt realistiselle tasolle ja iloitsen pienistäkin edistysaskelista! Ohessa vielä kuva testituloksestani.

Tämän geenitestin ja 22 muuta testiä tilaat kätevästi verkkokaupastamme!

Maksimaalisen hapenottokyvyn geenitesti

 


Pekko Vehviläinen
’Suomen mitatuin mies’
Digiterveys.fi

Pekko on organisaatioiden ja henkilökohtaisten hyvinvoinnin mittaamisten asiantuntija. Ensimmäisen terveysteknologian mittalaitteen, sykemittarin, hän osti vuonna 1997. Hän on käyttänyt ja tutkinut omakohtaisesti terveysteknologiaa lähes 20 vuoden ajan. Hän esiintyy julkisuudessa tittelillä Suomen mitatuin mies, ja käyttää aktiivisesti yli 30 mittalaitetta ja 130 sensoria.  Väitöskirjassaan hän tutki matkapuhelinverkon monimuuttujaista dataa ja sovelsi sen optimointiin kehittyneitä analyysimenetelmiä kuten neuroverkkoja. Tohtori Vehviläinen on kysytty esiintyjä ja hän on esiintynyt asiantuntijana usein kansallisessa mediassa, ml. Helsingin Sanomat, YLE:n radio ja TV-lähetykset, Kauppalehti, MTV3 Huomenta Suomi, sekä Radio Nova.